De Vliegende Eend N.V.

Het kweekproces

 

Het kuikenhok:

Wij hebben in de regentijd problemen gehad met uitval, het grootste probleem was de kou, onze kuikens hebben een temperatuur nodig van ca 30 gr. zeker de eerste paar dagen, het verwarmen met een lampje gaat wel bij 50 kuikens maar niet bij 5.000 kuikens, wij moesten toen een onderkomen bouwen voor 5.000 kuikens, in dit huisje zijn 2 heaters geplaatst die in de nacht makkelijk de ruimte kunnen verwarmen tot 35 gr.


Het Doksenhok:

Wij maken gebruik van droge hokken, minder vliegen en geen modder. Het voordeel van de roostervloer is dat we een groter aantal doksen per m2 kunnen plaatsen en dat de mest door de vloer valt en dus sneller droogt, nadat de doksen zijn verkocht of geslacht na 3 maanden, wordt de plastic vloer verwijderd, de mest verzameld en in zakken gedaan, alles wordt ontsmet en daarna wordt de vloer weer in elkander geplaatst voor de volgende groep.


Drinklijnen

Wij maken gebruik van deze drinklijnen, we zien duidelijk een verschil qua 't morsen van water, doksen houden ervan om te spelen met het water wat dan ook veel rommel en nattigheid veroorzaakt, met als resultaat vliegen en stank. Zoals u ziet hebben wij daar geen last van.


Computer:

Het geven van vitaminen en of medicijnen (indien dit nodig is) is belangrijker als menigeen denkt, de computer doseert niet alleen de exacte hoeveelheid benodigd medicijn, maar registreert ook het waterverbruik per dag, aan het waterverbruik kunnen we zien of alles goed gaat, zien we ineens een grote stijging of daling qua waterverbruik dan weten we dat de doksen ziek gaan worden en geven we tijdig multivitaminen. Het andere voordeel is dat we vitaminen per dag kunnen aanmaken we weten immers het waterverbruik per dag.


Verzorging en Hygiëne:

Dit is zeer belangrijk zeker indien er grote groepen doksen zijn, wij hebben thans ca 15.000 doksen op voorraad in 3 groepen, hygiëne is dan zeer belangrijk, helaas mogen onze klanten niet de hokken betreden, dit om ziektes te voorkomen.


Kannibalisme:

Het uitrukken van elkanders veren tot bloedens toe, zo erg af en toe dat men gewoon elkander opeet. Indien je 100 of 200 doksen hebt is er geen probleem maar wel bij grote aantallen. Wij branden de snavels van de doksen tussen de 2e en 3e week, indien je te vroeg gaat branden bv na de 1e week dan groeit de snavel te snel aan met als resultaat dat de doksen in de 7e, 8e week wederom elkanders veren gaat verwijderen tot bloedens toe. Één groot nadeel het is moeilijk af te leren.


Slachtrijp:

Onze doksie worden na 77 dagen geslacht en onze doksa na 88 dagen, het gewicht is dan 3 kg respectievelijk 5 kg voor de Doksa met uitschieters naar 6 kg, dit is het voordeel van kwalitatieve goede eieren en van goede moederdieren, uiteraard is dit niet te vergelijken met de lokale doksa, deze weegt 3 kg na 18 weken.


Smaakverschil:

Een lokale oude doksa is qua smaak anders dan onze doksa, uiteraard is dit afhankelijk van de leeftijd van de lokale doksa, een doksa met een heel rode kop en wratten is al snel 8 maanden oud, het vlees wordt dan taai en stug, vaak wordt deze dan lang gebraden. Bij onze doksa is dat niet nodig, mocht u van de lokale doksie houden dan vindt u ook onze doksa lekker. Mocht u toch de oude doksa willen dan kunt u het beste deze zelf kweken, het is namelijk financieel niet interessant om een doks 8 maanden te voederen en dan voor Srd 90 tot 100 te verkopen, de kweker heeft namelijk 8 maanden voer gekocht de prijs zal dan zeker moeten liggen op Srd 150,00 en dat wil men niet betalen.